Close

“Я прийшов, щоб мали життя” (Йн.10, 10)

Уривок з книги “Зцілення сімей”

Ісус прийшов і дуже просто заявив про те, Ким Бог є, а Ким не є. У Євангелії від Йоана Він сказав: «Не приходить злодій, хіба, щоб красти, вбивати, вигублювати. Я прийшов, щоб мали життя – щоб достоту мали» (Йн. 10, 10). Трохи раніше Ісус дає ще одне визначення, кажучи про того ж злодія: «Він був душогубець від початку, і  правди він не тримався, бо правди нема в ньому. Коли говорить брехню, зо свого говорить, бо він брехун і батько лжі» (Йн. 8, 44).

Ці два твердження дають нам повну картину того, хто такий сатана. Якщо відобразити сказане у вигляді таблиці, то вона може виглядати так:

Я навмисно розмістив заголовки двох колонок таблиці на різних рівнях, щоб уникнути ще однієї поширеної помилки про те, що сатана є протилежністю Бога, тому що це не так. Вважаючи його таким, ми приписуємо йому рівність із Богом, хоча й зі знаком «мінус». Але Бог не має рівних Собі і сатана – це тільки одна з-поміж численних істот, створених Богом. Зрозуміло, що він не був створений поганим, поганим він став.

Ісус чітко розставив все на свої місця. Іншими словами, коли ви бачите одну з цих чотирьох (НЕ п’яти, тому що душогубець вбиває) ознак, ви знаєте, кому вони належать. Від сатани походять лише чотири – красти, вбивати, вигублювати і брехати. Від Бога приходить тільки одне: життя. І не просто життя, а життя достоту, з надлишком. Багатьом людей, зокрема й християнам, які читали Біблію, доводиться нагадувати про ці дуже прості і дуже виразні слова Ісуса. Бо вони бачать смерть і руйнування та приписують їх Богові. Але Господь щойно сказав вам, від кого вони походять.

Одночасно дуже багато людей у світі вважає, що сатана дає їм щось добре, що він у чомусь покращує їхнє жити. Але це просто брехня! Адже він бреше щоразу, коли відкриває рота. Для нього немає друзів, і все, чого він шукає, – це людський біль. Наш біль – це його їжа і питво, тому раніше чи пізніше всі його дії і всі наші угоди з ним неминуче призводять до болю. Чому я так вважаю? Тому що Господь сказав про це у двох процитованих вище уривках. Він знає сатану набагато краще, ніж може його знати будь-яка людина, що живе у світі. Тому ми маємо вибір: повірити Господеві та Його слову або спробувати з’ясовувати це самостійно. Але тоді і звинувачувати за наслідки варто тільки самих себе. Нас попереджали.

Одним із найбільш відомих, популярних і корисних інструментів духовного життя є розпізнавання духів, запропоноване святим Ігнатієм Лойолою понад п’ять століть тому. У ньому Ігнатій застосовує прості принципи, окреслені процитованими вище словами Ісуса. Коли щось приходить від Бога, то воно буде мирне, радісне і спокійне. Воно приноситиме втіху та даватиме життя. А коли щось походить від сатани? Воно буде бурхливим, тривожним, важким, негативним. Це буде спустошення, яке не дає життя, а забирає його. Саме про це й говорив Ісус у наведених вище віршах із Євангелія.